assalamuailaikum semua..
tadi sy masak maggi goreng tom yam..rasanya le tk tahan but masam sedikit..hihihi..sy letak perecah tomyam 4 sudu..bnyk kan??sebab kalau letak sikit nanti tak rasa..sebenarnya da bnyk kali sy wat maggi goreng tomyam ni..ni baru share resepinya kat korang semua..jgn lupa pen dan kertas untuk salin bahan-bahannya..*mcm chef pulak*..
bahan-bahan yang perlu ada:-
- mestilah ada maggi..
- perecah tomyam yang dlm pake or botol..*carilah kat pasaraya mesti ada*..
- bawang putih dan bawang merah..
- bebola sotong or ketam..
- nk letak sayur or seafood pun le juga..
- telur.. *siapa yg alergi tu tk payahla letak* ..
- minyak untuk menumis..
- garam untuk menambah rasa..
- air..
cara-cara menyediakan bahan-bahan:-
- rebus maggi di dalam air panas selama 1-3 minit..tunggu maggi tu lembut..
- cecah bawang putih n bawang merah..
- potong bebola sotong.. *ikut hati korang nk kerat 2-4* ..
- pecahkan telur letakkan di dalam mangkuk..
cara-cara memasak:-
- panaskan kuali..
- masukkan minyak 1 sudu besar..
- tumis kan bawang merah dulu..baru tumiskan bawang putih..*kalau masukkan bawang putih dulu nanti bawang putih tu hangus* ..
- masukkan perecah tomyam..*ikut ati korang nk letak berapa sudu*..
- lepas tu masukkan air..*jgn bnyk sngt nanti maggi korang lembik*..
- masukkan bebola sotong yg korang potong tu..
- letak garam..*jgn bnyk sgt nanti masin pulak*..
- tunggu berapa minit dan masukkan maggi.
- masukkan telur yg korang letakkan mangkuk tu..*untuk memekat kuah* ..
- kacau la sedikit..
- dah siap..korang hidangkan maggi goreng tomyam..
senangkan memasak maggi goreng tomyam ni..selamat mencuba..
p/s:kalau korang nk perahkan limau pun boleh but kurang perecahnya..*nanti maggi korang terlebih masam* ..
papay semua..
No comments:
Post a Comment