Wednesday, December 8, 2010

Jom memasak..

assalamuailaikum semua..

tadi sy masak maggi goreng tom yam..rasanya le tk tahan but masam sedikit..hihihi..sy letak perecah tomyam 4 sudu..bnyk kan??sebab kalau letak sikit nanti tak rasa..sebenarnya da bnyk kali sy wat maggi goreng tomyam ni..ni baru share resepinya kat korang semua..jgn lupa pen dan kertas untuk salin bahan-bahannya..*mcm chef pulak*..

bahan-bahan yang perlu ada:-

  1. mestilah ada maggi..
  2. perecah tomyam yang dlm pake or botol..*carilah kat pasaraya mesti ada*..
  3. bawang putih dan bawang merah..
  4. bebola sotong or ketam..
  5. nk letak sayur or seafood pun le juga..
  6. telur.. *siapa yg alergi tu tk payahla letak* ..
  7. minyak untuk menumis..
  8. garam untuk menambah rasa..
  9. air..

cara-cara menyediakan bahan-bahan:-

  1. rebus maggi di dalam air panas selama 1-3 minit..tunggu maggi tu lembut..
  2. cecah bawang putih n bawang merah..
  3. potong bebola sotong.. *ikut hati korang nk kerat 2-4* ..
  4. pecahkan telur letakkan di dalam mangkuk..

cara-cara memasak:-

  1. panaskan kuali..
  2. masukkan minyak 1 sudu besar..
  3. tumis kan bawang merah dulu..baru tumiskan bawang putih..*kalau masukkan bawang putih dulu nanti bawang putih tu hangus* ..
  4. masukkan perecah tomyam..*ikut ati korang nk letak berapa sudu*..
  5. lepas tu masukkan air..*jgn bnyk sngt nanti maggi korang lembik*..
  6. masukkan bebola sotong yg korang potong tu..
  7. letak garam..*jgn bnyk sgt nanti masin pulak*..
  8. tunggu berapa minit dan masukkan maggi.
  9. masukkan telur yg korang letakkan mangkuk tu..*untuk memekat kuah* ..
  10. kacau la sedikit..
  11. dah siap..korang hidangkan maggi goreng tomyam..

senangkan memasak maggi goreng tomyam ni..selamat mencuba..

p/s:kalau korang nk perahkan limau pun boleh but kurang perecahnya..*nanti maggi korang terlebih masam* ..

papay semua..


terima kasih kerana membaca!!

No comments:

 
  • Home
  • efbeek
  • cutest owner
  • Myra Story Blog